Centrul Cultural „Ștefan Iordache” – de la cultură la o risipă de 5,3 milioane de euro

Primarul Daniel Florea și-a înființat un soi de firmă de promovare din bani publici și a denumit-o Institut Cultural.

Centrul Cultural „Ștefan Iordache” înainte de a livra cultură face multă risipă


Puțină istorie a sectorului e binevenită, în special când avem de-a face cu instituții subordonate primăriei sectorului 5, care de la înființare s-au făcut remarcate exclusiv pentru abilitatea extraordinară de a stoarce bani din bugetul sectorului.
Centrul „Ștefan Iordache” a fost înființat în 2016, prin HCL 131/21.11.2016. Scopul declarat era acela de a acționa drept o instituție de cultură, finanțată din bugetul local și venituri proprii. Are deplină autonomie a repertoriului, a evenimentelor, în realizarea programelor, protocoalelor de colaborare, proiectelor și acțiunilor culturale, artistice, sociale, proprii sau în colaborare.

De la așteptări la realitate

În teorie, misiunea acestui centru este de a

 • “identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și
 • de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.”

Zilele recoltei, bâlciuri, propagandă electorală pentru primar

Identitatea culturală locală se traduce în “Zilele Recoltei”, organizate in Piața Ferentari:

 • weekend cu joc și voie bună, mustării, berbecuți la proțap și muzică antrenantă cu Ansamblul Artistic Doina Gorjului,
 • “160 de ani de la Mica Unire”, în Parcul Sebastian, cu hore, sârbe și vin fiert (costul: 50.000 de euro) ,
 • “Hai să dăm mână cu mână”, recital folcloric în care “Într-o împletire de datini, obiceiuri și tradiții, cetățenii Sectorului 5 au sărbătorit în stil autentic mândria de a fi români, reînviind în suflete sentimentul patriotic și dragostea de țară”.

Realitatea tristă este că Centrul Cultural „Ștefan Iordache” este doar o mașină de tocat bani, pe proiecte fără utilitate publică, care nu și-au dovedit valoarea culturală, realizate fără criterii de performanță după care să fie evaluate, fără impact măsurabil, fară vreun obiectiv clar.

Unul dintre robinetele de scurgere fonduri


Analizând sumele cheltuite de Centrul „Ștefan Iordache”, situația este foarte sumbră pentru finanțele sectorului:

 • 2019: 14, 6 milioane de lei
 • 2018: 6 milioane de lei
 • 2017: 2,4 milioane de lei
 • 2016: 2,25 milioane de lei

Arătăm în continuare că banii au fost aruncați pe fereastră, nicidecum folosiți pentru proiecte cu sens.

Exemple de achiziții din 2020

Exemple de achiziții din 2019

 • Au fost achiziționate baloane în valoare aproximativ de 180.000 de lei. Cam cât un apartament.
 • Jucării din pluș: 203.840 de lei.
 • Tricouri personalizate (nu vă mai spunem cu ce, sigur știți): 385.950 de lei.
 • Mingi – 80.000 de lei
 • Diverse pachete aniversare, cu dulciuri: 300.000 de lei
 • Structuri metalice și totemuri luminoase: 1,3 milioane de lei

Exemple de achiziții din 2018

 • Dulciuri: 135.000 de lei
 • 1 balon gonflabil: 73.200 de lei
 • Baloare: 7.800 de lei
 • Lucrări de construcții de scene: 435.020 de lei
 • Diverse obiecte personalizate (sacoșe, plachete, tricouri): 130.000 de lei
 • Totemuri, steaguri: 521.000 de lei

Indentitate culturală sau paranghelii inutile? Exemple concludente

Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” își mai propune să “promoveze interacțiunea culturală între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic”.
Așa devine posibil un concert cu muzică lăutarească în istoricul cartier Cotroceni, iar Ansamblul de la Clejani să concerteze pe platoul Academiei Militare. În cadrul Zilelor Sectorului 5 s-au cheltuit peste 700.000 de euro, dintre care 20.000 de euro au ajuns în buzunarul lui Dan Bittman. Primarul Daniel Florea își spală însă păcatele față de Univeristatea Națională Carol I, sponsorizând un an mai târziu evenimentul prilejuit de aniversarea a 130 de ani de la înființarea învățământului superior militar românesc, evident prin același celebru Centru Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”.

De altfel, Primarul Florea este și un împătimit al istoriei. Taie panglici și dezvelește pe 13 septembrie statuia lui Tudor Vladimirescu (cost: 1.35 milioane de lei) și organizează o “lecție de patriotism și istorie”, eveniment pentru care cântă Fanfara Electrecord, iar Lupii Albi recreează o scenă istorică. Totodată, organizează evenimente pentru cadrele militare în rezervă și în retragere din servicii precum Protecție și Pază, Telecomunicații Speciale, Informații Externe și mai organizează un eveniment dedicat împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, dar și Ziua Imnului Național la care cei prezenți primesc pliante cu versurile “Deșteaptă-te Române!”

Dar istoria nu este singurul punct de interes al Primarului Florea, care iși fidelizează electoratul de la vârsta copilăriei și adolescenței. În vârstă de 46 de ani, Florea participă la evenimentele Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” pe care l-a trecut sub tutela sectorului 5, oferă elevilor studioși burse de merit, dar le acordă și profesorilor bonusuri materiale, inaugurează locuri de joacă în cartier și se fotografiază la toate evenimentele sportive organizate de același Centru Cultural “Ștefan Iordache”.  
În sectorul 5, cultura și sportul merg mână în mână, așa că Centrul Cultural “Ștefan Iordache” se ocupă de “Susținere[a] accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală”.

Un exemplu, centrul organizează proiectul “Pașaport pentru sport” in Parcul Sebastian, unde toți copiii primesc câte o ștampilă pentru fiecare disciplină sportivă testată, iar la acumularea a cel puţin cinci ştampile, sunt răsplătiți cu premii surpriză. În Parcul Izvor, sportul întâlnește istoria. Așa că în cadrul #FAPTE: Start spre VIITOR, cross-ul „#Refresh5run!”, „Parada performanței”, „Șah:Open București în Sectorul 5” iși dau întâlnire cu „Lecția de istorie în aer liber” în care apar personaje precum Iancu Jianu, Burebista, Vlad Basarab al III-lea, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu sau Regina Maria.

Primarul Florea este pasionat și de sportul rege, așa că prin același centru susține fotbalul feminin în cadrul evenimentului Finala Campionatului „Rahova, Fotbal și Feminitate” la care participă 6 școli din sectorul 5.

Ca intr-un concurs de “frumusețe și popularitate”, Daniel Florea oferă diplome de merit elevilor din școlile sectorului 5, pe care i-a îndemnat să creeze din piese Lego portretul lui Stefan Iordache, cu ocazia organizării evenimentului cultural-artistic “Ștefan Iordache-Vector de Imagine Culturală în sectorul 5”.
Pentru elevii unor colegii din sector, Centrul Cultural “Ștefan Iordache” organizează “BAC-ul ilustrat” (reprezentații ale unor piese de teatru după opera literară din programa de Bacalaureat “metodă interactivă de a asimila materia și de a se familiariza cu subiectele și tematica specifică programei la limba și literatura română”). Același centru cultural funcționează și ca “instituție de propaganda politică”: prin atelierele “Vara Urbană #Refresh5 prin care aceștia îi adresează primarului întrebări referitoare la cariera administrativă și la atribuțiile pe care le are ca primar. Alte evenimente de referință sunt „În așteptarea lui Moș Crăciun”, eveniment caritabil ori “Poveste de Crăciun in sectorul 5” cu Olaf si tinere talente din sectorul 5.

Astfel se explica si cheltuielile exorbitante si mereu in creștere ale Centrului Cultural “Ștefan Iordache”: de la 2.15 milioane de lei în anul 2016, la 6 milioane de lei in 2018 și 14,6 milioane de lei în 2019, dar și achizițiile cel puțin ciudate: baloane în valoare de 180.000 de lei, jucării din pluș în valoare de 203.840 de lei, mingi, 80.000 de lei, pachete aniversare si dulciuri, 3.000.000 de lei, structuri metalice si totemuri luminoase, 1.3 milioane de lei.

De la începutul anului, Centrul Cultural “Ștefan Iordache” se remarcă în excepționala activitate de susținere a culturii prin achiziționarea a 285 de albume, “Români de Centenar” by Q Magazine, realizat de Floriana Jucan, cheltuind aproximativ 28.000 de euro pentru albumele care îi prezintă elogios pe Ion Iliescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu ori Patriarhul Daniel.
La începutul lunii aprilie alocă și 2,4 milioane de lei pentru servicii de producție de televiziune și producție de filme de informare, precum și 120.000 de lei pentru servicii de mentenanță și administrare, intr-un dezmăț al banului public in sectorul 5 în care cultura înFlorește pe bani publici!

Din nefericire, tot ce am scris are și o sursă oficială, chiar pagina Primăriei.  

Ce așteptări ai avea totuși pornind de la documentele de înființare?


Hotărârea de Consiliul Local arată că Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan lordache” al Sectorului 5 inițiază și desfășoară proiecte și programe în domeniul culturii și al educației continue, urmărind:

 • Oferirea de produse și servicii culturale diverse pentru comunitate în scopul creșterii gradului de acces al cetățenilor la viața culturală;
 • Organizarea evenimentelor culturale cu rol educativ și/sau de divertisment: festivaluri, concursuri, târguri, seminarii, cursuri, vernisaje, conferințe, ateliere de lucru și altele asemenea;
 • Realizarea de spectacole/evenimente pe plan local, național și internațional;
 • Dezvoltarea schimburilor culturale pe plan local, național și internațional;
 • Conservarea, protejarea, transmiterea, promovarea și punerea în valoare a culturii tradiționale și a patrimoniului cultural imaterial;
 • Susținerea de expoziții temporare și permanente, elaborarea de monografii, susținerea editării de cărți și publicații de interes local, național și internațional cu caracter cultural sau tehnico-științific;
 • Conservarea și punerea în valoare a meșteșugurilor, obiceiurilor și tradițiilor;
 • Conservarea și transmiterea valorilor morale, artistice și tehnice ale comunității pe raza căreia funcționează, precum și ale patrimoniului cultural, național și universal;
 • Organizarea de cursuri de educație civică, de educație permanentă și formare profesională continuă pentru toate categoriile de vârstă, și în mod special, pentru tineri;
 • Stabilirea și promovarea de schimburi cultural-artistice, în țară și străinătate;
 • Promovarea turismului cultural, de interes local, național și internațional;
 • Întărirea rolului așezămintelor culturale și transformarea acestora în centre comunitare de acces la informație, cultură și de coeziune socială;
 • Diversificarea ofertei culturale;
 • Creșterea gradului de acces și participare a populației la viața culturală;
 • Accesarea de fonduri europene nerambursabile;
 • Elaborarea și implementarea unor proiecte atractive și utile, de educație continuă;
 • Cercetare culturală;
 • Organizarea de manifestări culturale cu rol instructiv – educativ, spectacole, festivaluri și competiții, concerte și alte acțiuni, seminarii, dezbateri, vernisaje, conferințe, colocvii, expoziții, ateliere de lucru etc.;
 • Organizarea de evenimente culturale în parteneriat și în colaborare cu alte instituții, organizații neguvernamentale;
 • Acordarea de premii, titluri, medalii și cupe;
 • Colaborarea cu instituții ale statului, organizații non-guvernamentale, agenți economici, în vederea organizării și finanțării unor programe cu caracter socio-cultural pentru tineri;
 • Participarea la târguri naționale și internaționale, precum și la oricare alte manifestări care au drept scop popularizarea ofertei culturale de pe raza Sectorului 5;
 • Cultivarea valorilor și autenticității creației populare, tradiționale și contemporane, artei interpretative profesioniste și neprofesioniste în toate genurile – teatru, literatură, coregrafie, muzică, arte plastice și altele.

Ce venituri proprii are “Ștefan Iordache”?


În ceea ce privește veniturile proprii anunțate la înființarea Centrului “Ștefan Iordache”, acestea sunt zero! Deci toți banii cheltuiți sunt din fondurile primăriei, bani care ar trebui folosiți pentru organizarea de reale evenimente cu culturale, nu bâlciuri, mustării și alte acțiuni de reclamă pentru primar.

Dacă intrați pe https://bucuresti.openbudget.ro veți putea vedea un grafic revelator pentru felul în care se cheltuie banii în sectorul 5, nu doar de către “Ștefan Iordache”, ci și de către restul instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Sectorului 5.

Cu ce alte realizări se laudă primarul sectorului 5?