În octombrie 2019 a avut loc Adunarea Generală a membrilor USR Sector 5. Aceștia au votat lista de consilieri care să ne reprezinte în Consiliul Local în mandatul 2020-2024.

Popescu Alexandru este arhitect și locuiește în sectorul 5 de peste 20 de ani. În calitate de consilier, preocuparea lui principală va fi să dezvolte un concept de urbanism pentru cetățeni și să identifice zone în care a putea amenaja parcuri noi. Un lucru foarte important pe care dorește să-l schimbe, și care de obicei este trecut cu vederea, îl reprezintă interactiunea simplă a cetățeanului cu funcționarul public: ghișeele prevăzute cu orificii mici prin care oamenii să poată comunica, funcționarea corectă a instituțiilor și a departamentelor dintr-o Primărie, într-un cuvânt haosul birocratic umilitor și inutil.

Laslo Cristian este Director de vânzări. S-a născut și a locuit în sectorul 5 toată viața. Obiectivul lui în calitate de consilier este stoparea imediată a posibilităților de fraudare a banului public prin introducerea unor proceduri transparente de achiziții publice. Este un susținător al proiectului „București – o metropolă, o administrație”, prin care se desființează primăriile de sector, iar Bucureștiul este administrat unitar. Un Bucuresti – o primarie, nu un Bucuresti cu 7 primării.

Staicu Sorin este expert în organizare de evenimente și activități editoriale. A intrat în USR în octombrie 2016 pentru că își dorește să contribuie la dezvoltarea unei alternative la partidele politice construite pe sistemul centralizat și pe supunerea necondiţionată a membrilor. Își dorește să ducă Sectorul 5 în secolul 21 folosind soluții precum digitalizarea relației dintre cetățeni și primărie, încurajarea transportului alternativ, colectarea selectivă a gunoiului, sprijinirea categoriilor defavorizate prin implementarea unor politici sociale sustenabile.
De sectorul 5 îl leagă, în primul rând, familia. Bunicii au locuit acest sector, pe strada Șinei, unde Sorin Staicu a și copilărit, ceea ce îi oferă o bună cunoaștere a nevoilor locuitorilor din acest sector.

Oancea Daniela Mirela are experiență în management. Obiectivul ei principal este de a câștiga încrederea locuitorilor din Sector că Primaria este un partener credibil, activitatea principală a primăriei fiind îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Despre viziunea ei ne vorbește chiar ea: „Suntem locuitorii unei capitale europene si dorim sa beneficiem de confortul si securitatea unei capitale europene moderne. Locuiesc in sectorul 5, am lucrat in sectorul 5 si imi doresc pentru mine si locuitorii sectorului sa fim fericiti ca traim in Bucuresti, un oras civilizat si modern. Cred in politica facuta in beneficiul cetateanului, cred ca politica inseamna viziune si progres pentru generatiile viitoare si cred cu tarie ca la baza unei democratii puternice se afla acest tip de gandire politica.”

Alexandra Cîrstea locuiește în sectorul 5 de 14 ani, când a venit aici să studieze. În calitate de consilier își va concentra atenția pe două componente: omul și mediul. Mai jos regăsiți câteva măsuri pentru care își doresc să propună HCL-uri ce pot fi implementate rapid, cu efecte asupra calității vieții: ♻️ 1. Implementarea colectării separate (separată, nu selectivă!) în blocuri și la case. În paralel, voi propune o campanie de educare și conștientizare a importanței colectării separate. 2. Distribuirea de punguțe biodegradabile posesorilor de căței 🐕🐕🐕 în care să adune fecalele prietenilor blănoși, montarea de panouri de încurajare să facă asta. 3. Plantarea tuturor alveolelor goale din sector (anul trecut am identificat împreună cu colegii aprox. 500 de alveole goale inspectând doar o mică parte a sectorului) 🌳 4. HCL pentru ca primăria sectorului 5 să fie prima instituție publică din România care realizează un raport de sustenabilitate, conform standardelor GRI de raportare nonfinanciară. 5. Identificarea unui ONG dispus să preia problematica consumatorilor de stupefiante din sector și care să se asigure că în Ferentari, copiii nu se mai joacă printre seringi abandonate.

Alexandru Cristian Surcel este avocat, activist, autor. Cel mai mult își dorește transparentizarea completă a activității consiliului local, primarului și a aparatului primăriei. De asemenea, susține că își dorește realizarea programului electoral al USR Sector 5 și al Alianței USR PLUS pentru sectorul 5 în integralitatea sa.

Olivia-Ioana Rațiu este auditor independent și declară zero toleranță la corupție. „Facem din Sectorul 5 un loc in care sa te bucuri ca locuiesti” este deviza ei. Își dorește foarte mult transparentizarea, digitalizarea si profesionalizarea administratiei. „Sectorul 5 este cel mai sarac si mizer din capitala. Ultimele administratii falimentare ale PSD au adancit si mai mult decalajele fata de alte sectoare, astfel incat orasul nostru este foarte debalansat. E nevoi de viziune de dezvoltare echilibrata a orasului, prin investitii masive directionate spre Sectorul 5. Rolul viitorului primar si al noilor consilieri este sa ridice din punct de vedere economic sectorul, sa atraga investitii prin care sa creeze locuri de munca si sa aduca venituri la bugetul primariei, in vederea ridicarii standardului de viata al locuitorilor Sectorului 5.”

Ionescu Nicolae este și candidatul USR pentru demnitatea de primar. „Vreau și pot să schimb în bine viața oamenilor din sectorul 5” este deviza lui. Are experiență de 10 ani în administrația publică și peste 30 de ani de experiență în gestionarea bugetelor, din poziții cheie pentru administrarea și dezvoltarea organizațiilor în care a activat. În principal, Niki își dorește să contribuie la transparentizarea cheltuielilor primăriei, despre care ne-am obișnuit să citim din presă, din păcate numai de rău, niciodată de bine. Despre Nicolae Ionescu puteți citi mai multe și pe site-ul nostru într-un articol dedicat.

Tremurici-Mavropol Alexandru, 27 de ani, este consilier parlamentar și își dorește o administrație digitalizată, mai exact raportarea cheltuielilor bugetare online, în format deschis pentru toți. „Avem nevoie de o platformă online care să fie integrată cu sistemul de bugetare participativă astfel încât cetățenii să știe unde se duc banii din taxele și impozitele lor și chiar să decidă asupra unei părți din buget”. Pentru debirocratizarea administrației publice vine cu două proiecte concrete:

  1. „Fără Dosar cu Șină”. Un proiect care dorește să elimine dosarului cu șină ca și cerință la depunerea actelor de cetățeni către instituțiile publice aflate în subordinea Sectorului 5. Primăria și instituțiile subordonate pot cumpăra ele însele dosarele en-gross la un preț mai avantajos, iar noi scăpăm de o grijă.
  2. Simplificarea eliberării autorizațiilor de funcționare pentru baruri și restaurante. În Sectorul 5, un antreprenor ar avea nevoie de până la 19 tipuri de documente pentru un acord de funcționare pentru un bar sau restaurant. Un acord care trebuie reînnoit anual. În alte orașe, precum Oradea, antreprenorii depun doar 9 documente. Ar trebui ca și la noi să fie la fel de simplu. Pe lângă reducerea numărul de acte necesare la avizare, ar trebui ca acțiunea aceasta să se întâmple o singură dată.

Vlăsceanu Raluca este asistentă medicală. Își dorește să facă echipă cu cetățenii pentru un sector mai bun. „Un cartier curat si sigur e visul oricarei comunitati. Împreuna cu colegii mei care au diferite competente, pot propune proiecte de hotărâre locală care vor asigura strazi curate, treceri de pietoni bine marcate si monitorizate video in zonele de interes public precum scoli, gradinite, piete etc. Schimbarea se produce in pasi mici, cu rabdare si multa munca” ne spune Raluca despre activitatea ei viitoare.

Christina Niculescu este consilier local USR Sector 5 din 2016. Având această experiență de 4 ani, cunoaște bine problemele din Consiliul Local și din Primărie. Își dorește ca împreună cu o echipă extinsă de consilieri, în mandatul 2020-2024 să aducă pe ordinea de zi a primăriei mai multe proiecte care să îmbunătățească viața locuitorilor sectorului 5.