Consilierii locali reglementează Bugetarea Participativă

Începând de anul viitor locuitorii sectorului 5 ar putea propune soluții la problemele sectorului finanțate de la bugetul local prin mecanismul de bugetare participativă.

Grupul de consilieri locali USR ai sectorului 5 facilitează acest proces printr-un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local depus la finele anului 2018, care reglementează modul de desfășurare a procesului de bugetare participativă.

Bugetul, în mâna cetățenilor

Prin proiectul nostru, cetățenii pot să propună proiecte care să rezolve probleme punctuale din comunitățile/cartierele în care locuiesc.

Proiectul de Hotărâre stabilește valoarea maximă a proiectelor la 200.000 de lei, în sumă totală de 1.200.000 lei pe an bugetar. Iar domeniile ce vor putea fi finanțate prin astfel de inițiative vor fi proiecte de

  • infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale)
  • amenajare de spații verzi și locuri de joacă
  • amenajare de spații publice (iluminat, mobilier stradal)
  • proiecte de educație și cultură
  • inițiative pentru sănătatea locuitorilor
  • protecția mediului
  • proiecte sociale
  • soluții de digitalizare.

Într-o primă fază, regulamentul prevede dezvoltarea unei platforme informatice care să preia inițiativele de la cetățeni și apoi să le prezinte într-o listă finală. Primăria de sector va organiza dezbateri publice pentru prezentarea proiectelor care apoi vor fi evaluate de către o comisia de evaluare a proiectelor, constituită de asemenea din rândul cetățenilor. Ca ultim pas, va furniza informații despre modul de implementare a proiectelor câștigătoare.

Bugetarea participativă este mecanismul menit să stimuleze implicarea cetățenilor în găsirea celor mai optime soluții la problemele sectorului, precum și să crească nivelul de transparență a activității administrației publice. De asemenea, bugetarea participativă este o modalitate mai eficientă de cheltuire a banului public prin faptul că identifică și soluționează cele mai arzătoare probleme ale comunității, printr-un concurs de soluții parvenite de la cetățenii înșiși.

Inițiativă la nivel de USR București

Bugetarea participativă a fost propusă inclusiv la nivel de București odată cu lansarea proiectului „București. O metropolă, o administrație.” Și în cadrul acestuia, bugetul participativ are același înțeles: anual, o parte din bugetul primăriei este alocată proiectelor propuse direct de către cetățeni.

Proiecte bune, refuzate de primar

Tu ce proiect ai propune primăriei dacă proiectul USR Sector 5 al fi fost pus pe ordinea de zi? Din păcate, nici acest proiect nu a fost pus pe ordinea de zi la niciuna dintre ședințele de consiliu local de la depunerea acestuia până astăzi.

Cui îi e frică, de fapt, de cetățeni? Să-i fie primarului teamă că cetățenii vor face mai multă treabă decât el și îi vor pune „meritele” în umbră? Din 2020, cu ștampila de vot pe Alianța USR-PLUS schimbăm fundamental felul în care se administrează sectorul 5.