Cum se scurg banii în contul firmei căpușă, economat

economat-gaura-neagra-din-sectorul5
Gaura neagră din bugetul sectorului 5

Economat Sector 5 este firma înființată de Marian Vanghelie în 2001, cu scopul declarat de a pune la dispoziția familiilor cu venituri reduse produse alimentare și nealimentare de bază la prețuri mai mici decât cele de pe piața liberă. În realitate însă, Economat nu este altceva decât o altă mașină de tocat bani publici în mod netransparent și iresponsabil.

438 milioane de lei, „evaporate”

Actualul primar, Daniel Florea, de aceeași culoare politică cu Marian Vanghelie, întreține această gaură neagră în care dispar irecuperabil sute de milioane de lei din banii cetățenilor. Mai exact, de la înființare pana la finalul anului 2018 în conturile Economat au intrat 438 milioane de lei (vezi HCL 361/2018 pentru ultima majorare de capital), deși societatea merge an de an pe pierderi de milioane de lei.

Cifre relevante anuale - pierderi, majorare capital social, cifră de afaceri

Situație dezastruoasă încă de la înființare

Situația economică dezastruoasă a firmei Economat nu este așa de ieri de azi, ci din totdeauna. Managementul defectuos este cel care a adus Economat în această situație, iar Primăria îl „acoperă” prin creșterea capitalului social, pentru a o salva de la dizolvare, potrivit legii.

Mai exact, capitalul social al Economat a fost majorat în perioada 2008 – 2018 de la 106.6 milioane lei la 438 milioane Lei, adică cu 331.4 milioane de lei, din care în mandatul lui Daniel Florea 268 milioane lei. Toți din banii cetățenilor. Aceștia bani au ieșit din bugetul primăriei, și așa prost întocmit, și au intrat în acest sac fără fund.

Potrivit legii societăților comerciale 31/1990, pentru o societate al cărei capital social scade sub 50% din cauza pierderilor înregistrate există două opțiuni: recapitalizarea ei de către acționari prin creșterea capitalului social sau dizolvarea ei.
Daca acționarii ar fi investitori privați o astfel de societate care nu aduce niciun profit și care îi obligă doar să aducă mereu bani ca să acopere pierderile, nu ar fi putut supraviețui. Este clar că atunci când nu îți pasă de banii contribuabililor, e simplu să transferi pierderile către cetățeni printr-un simplu vot în Consiliul Local. Din anul 2016 de când participă în Consiliul Local, USR s-a opus de fiecare dată majorărilor de capital social la S.C.Economat Sector 5 SRL.

De ce nu este Economat o activitate comercială cu caracter social?

Dacă Economat ar avea într-adevăr menirea de a fi o activitate comercială cu caracter social, așa cum prevede legea, s-ar justifica implicarea Primăriei. Dar Economat nu îndeplinește condițiile unei activități comerciale cu caracter social, din mai multe motive:

  • O activitate comercială cu caracter social are circuit închis fiind destinată exclusiv persoanelor cu venituri mici. Condițiile de achiziție sunt stricte din punct de vedere al volumului și al frecvenței. Astfel că familiile cu venituri reduse pot cumpăra atât cât pot să consume, nu mai mult, pentru a evita specula cu alimente subvenționate. Nu este cazul aici, fiindcă din Economat poate face cumpărături oricine și cât dorește.

Prețurile ar trebui să fie mai mici decât în celelalte magazine. Potrivit legii, „Magazinele „Economat” sau sectoarele de tip „Economat” au ca obiect principal de activitate vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare și nealimentare de bază, la un nivel al prețului cu cel puțin 10% mai scăzut față de prețul mediu stabilit în fiecare unitate administrativ-teritorială. Prețul mediu se va stabili pe baza unui eșantion realizat lunar de către consiliile locale sau de consiliul județean, după caz cu asistența de specialitate a direcțiilor județene de statistică, iar prețul practicat va fi urmărit pentru conformare de autoritățile administrației publice locale, raportandu-i-se lunar prefectului județului.”
S.C. Economat Sector 5 S.R.L., pentru a-și îndeplini menirea pentru care a fost înființata, trebuie să vândă alimente de bază, adică pâine, ulei, zahăr, făină, mălai, lapte, carne, brânză, margarină, ouă, orez și cartofi la un preț mai mic decât cel practicat de celelalte magazine din sector.
Din analiza realizată de USR Sector 5 prețurile din Economat sunt chiar mai mari decât cele din alte supermarketuri ale sectorului. Noi, membrii USR sector 5, am mers în aceeași zi la cumpărături atât în Economat, cât și într-un alt supermarket, am achiziționat exact aceleași produse pentru o comparație clară. Am cumpărat alimente de bază, care nu ar trebui să lipsească niciunei familii. Vedeți mai jos graficul comparativ.

Comparație prețuri economat cu alt supermarket
Comparație prețuri economat cu alt supermarket
  • Experiența noastră în magazinul Economat din Ferentari a fost una interesantă: nu erau prezenți mai mult de 3, maximum 4 clienți, o singură casă era deschisă, iar personalul care deservea magazinul era format din aproximativ 7, 8 persoane la vedere. Aspectul general era al unui spațiu sărăcăcios, cu minim de produse. Produsele din carne de la galantar păreau de multă vreme acolo și chiar dacă inițial prevăzusem să cumpărăm carne de pui și de porc, am renunțat din cauza aspectului îndoielnic. Alimentele achiziționate au fost donate unor cazuri sociale.
  • Punctele de lucru ar trebui să existe în locații ușor accesibile persoanelor cu venituri mici, însă unul dintre punctele de lucru se află în cartierul Cotroceni. De când este Cotroceni zonă defavorizată?
  • Cum se mai justifica existența Economatului dacă deja cetățenii cu venituri reduse se pot baza pe sprijin din partea supermarketurilor din jur, care aleg să doneze alimente, pe care afacerile sociale le comercializează apoi la prețuri foarte avantajoase. Un astfel de magazin este Somaro, puteți intra pe pagina lor să vedeți diferența (http://somaro.org/). Notabilă, așa este?

Cine sunt administratorii?

Conform datelor publice de la Registrul Comertului, S.C. Economat Sector 5 S.R.L are 9 administratori. Doi dintre aceștia figurează drept administratori și ai firmei S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A., și ea la fel de „performantă”. Este vorba despre Cîrdei Gheorghe Adrian și Petrovici Sorin Antoniu.

Administratori economat sector 5 srl
Administratori Economat Sector 5 SRL

Cine e de vină că economatele sunt goale?

În anul 2001 atunci când a fost înființată SC Economat Sector 5 S.R.L, în Sectorul 5 existau puține magazine de tip supermarket sau hipermarket. Populația se aproviziona în principal de la magazine familiale tip butic de cartier, așa că existența magazinelor Economat putea fi justificată. Dar concurență fiind scăzută, chiar dacă Economatul ar fi vândut produse de bază cu prețuri cu 10% mai mici decât în celelalte magazine, tot ar fi putut avea o mică marjă de profit.

În ultimii ani însă, în sectorul 5 s-au deschis magazine de toate tipurile (hipermarket, supermarket, shop&Go) și continuă să existe și magazine familiale de tip butic. Chiar lângă magazinele Economat funcționează alte magazine concurente care în mod evident oferă produse mai ieftine sau mai bune pentru că sunt pline de clienți, în timp ce Economatele sunt aproape goale.

Pierderi, peste pierderi, peste alte pierderi

În perioada 2005 – 2018, Economatul a înregistrat pierderi de 107 milioane lei, din care 29 de milioane de lei doar în mandatul actualului primar Daniel Florea. În aceste condiții ne întrebăm de ce primarul PSD Daniel Florea se ambiționează să țină în viață niște magazine care nu sunt necesare, nu au niciun rol social, care vând produse la prețuri mai mari decât concurența și care înregistrează an de an pierderi uriașe? Răspunsul la această întrebare l-ar putea da Curtea de Conturi sau un audit serios care să analizeze unde s-au scurs banii ce contracte au fost încheiate, ce salarii au fost plătite, ce indicatori de performanță au fost luați în calcul la numirea administratorilor și modul în care aceștia au fost îndepliniți. Și mai ales, cine este respunsabil pentru această uriașă risipă.

Ce am fi putut face cu 438 milioane de lei?

Faptul că de la înființare și până în prezent Economatul a fost doar pe pierdere arată că pe aici s-au scurs în mod nejustificat banii contribuabililor. Ce ar fi putut să facă primarii PSD cu acești bani în loc să bage 438 de milioane de lei din bugetul primăriei în această gaură neagră? Să facem un exertitiu de imaginație.
Dacă fondurile direcționate spre Economat ar fi fost folosite pentru izolarea termică a clădirilor din Sectorul 5, în această perioada s-ar fi putut anvelopa 2.000 de scări de bloc cu 4 etaje (a câte 20 apartamente fiecare) sau a peste 900 de scări de bloc cu 10 etaje (a câte 44 apartamente fiecare). Adică aproape 40.000 de familii ar fi beneficiat de condiții mai bune de locuit. Și asta fără atragerea de fonduri europene sau contribuție din partea asociaților de locatari, adică exclusiv din banii primăriei. Desigur, dacă primarii PSD ai Sectorului 5 ar fi fost capabili să atragă și fonduri europene în acest scop, probabil că astăzi toate clădirile din Sectorul 5 ar fi fost izolate termic.
Se știe că în Sectorul 5 este o criză gravă de locuri în creșe și grădinițe. În loc să țină în viață o societate care produce doar pierderi, cu acești bani primarii PSD ai Sectorului 5 ar fi putut să construiască 10 grădinițe (cu creșă încorporată) rezolvându-se astfel criză de locuri din învățământul preșcolar.
Dar câte parcuri puteau fi amenajate, câte drumuri puteau fi reabilitate, câte locuri de parcare puteau fi construite, câte școli puteau fi renovate? Va lăsăm pe voi să ne sugerați ce alte probleme ale sectorului nostru puteau fi rezolvate dacă banii proveniți din impozitele și taxele locale nu ar fi fost risipiți pe afaceri păguboase de tip Economat ci ar fi fost folosiți cu responsabilitate în interesul cetățenilor.

Am arătat și în alte ocazii cum risipa și proasta administrare ne-a înglobat sectorul în datorii. Puteți citi analize ample despre felul în care a fost administrat bugetul sectorului 5 în 2018 sau despre creditele de 777 milioane de lei pe care Florea le-a preluat de la Vanghelie și le-a rostogolit în viitor.