Soluții europene pentru tineri – Alianța 2020 USR PLUS

Tinerii în România

Deși România are la dispoziție peste 300 de milioane de euro pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, guvernarea actuală nu a folosit decât 0,1% din această sumă în doi ani și jumătate. Nu este de mirare că, în fiecare an, pleacă zeci de mii de tineri din zonele cele mai sărace ale României pentru a-și căuta un loc de muncă decent în Europa.

Tinerii, mai mult decât orice categorie socială și de vârstă, trebuie să fie mai mult sprijiniți. Tinerii continuă să aibă cele mai mari rate ale șomajului, cele mai grele condiții de intrare pe piața muncii și cele mai mari perioade de pre-muncă, trecând
dintr-un stagiu de practică neplătit în altul.


1. SUPLIMENTAREA GARANȚIEI PENTRU TINERET

Vom milita pentru folosirea mai eficientă și suplimentarea garanției pentru tineret, pentru a ajuta tinerii să își găsească locuri de muncă, dar și pentru dezvoltarea unei garanții pentru competențe (descrisă mai sus).


2. ERASMUS PENTRU LICEENI

ERASMUS pentru liceeni: burse de mobilitate pentru organizarea și realizarea de programe de schimburi pentru liceeni. Carta Erasmus pentru învățământul superior asigură cadrul european pentru colaborare internațională la nivel universitar în cadrul programului Erasmus+


3. GARANȚIA PENTRU COMPETENȚE

Susținerea adoptării la nivel european a Garanției pentru competențe – cadrul legislativ care să asigure accesul la competențe cheie aliniate cu nevoile pieței muncii pentru persoanele cu dificultate de acces la formare.


4. EDUCAȚIE FINANCIARĂ ȘI ANTREPRENORIALĂ

Măsuri și proiecte de educație a elevilor asupra importanței economisirii și administrării averii personale, precum și integrarea temelor de educație antreprenorială în programa școlară care să le permită tinerilor să își construiască o carieră de antreprenori.


Vezi aici toată oferta electorală a Alianței 2020 USR Plus.


Tu ce ți-ai dori de la Uniunea Europeană?