”Nicio stradă neasfaltată și fără utilități publice” – deviza USR

Intrarea Cascioarele, Sector 5, Bucuresti.
Intrarea Cascioarele, Sector 5, Bucuresti.

În București, trăim cu circa 270 de străzi neasfaltate și neracordate la utilități, în diferite sectoare ale Capitalei, dintre care, in sectorul 5 sunt 31 de străzi de pământ.

În spatele acestor cifre se află câteva mii de oameni care locuiesc pe străzi pline de praf sau noroi, neiluminate, fără canalizare sau apă curentă, fără trotuare. Lipsa utilităților și a asfaltului este de neconceput într-o capitală de secol 21, iar rezolvarea acestei probleme ar trebui să fie o prioritate pentru orice administrație.

USR Sector 5, cu ajutorul consilierilor Cristina Coroblea și Ana Ciceală, a demarat o acțiune prin care pune presiune asupra autorităților pentru o treabă atât de simplă: să-și facă treaba față de cetățenii sectorului 5 plătitori de taxe și impozite.

Astfel că, anul trecut am făcut numeroase vizite pe teren, am strâns semnături din partea locuitorilor străzilor respective, le-am depus la primăria capitalei cu insistența să fie asfaltate.

Asfaltări doar pe hârtie

Culmea este că, una dintre străzi neasfaltate figurează în registre ca fiind asfaltată. Cine anume a semnat pentru o asfaltare doar pe hârtie vom putea afla doar având acces la dosarele de achiziții publice din trecut, fapt care se va întâmpla doar atunci când USR va avea primarul atât la capitală, cât și la sectoare.

Ca urmare a acțiunii noastre, PMB a inițiat Programul multianual privind accelerarea dezvoltării rețelei edilitate de utilități publice din municipiul București ”Nicio stradă neasfaltată și fără utilități publice”, dar pe listă nu este menționată nicio stradă.

In graba de a demonstra că primăria este preocupată de bunăstarea cetățenilor, PMB inițiază un program gol de conținut. Textul integral al proiectului propus de Gabriela Firea se regăsește pe site-ul Primăriei (https://tinyurl.com/ychesf9c).

Desi problema de fond nu este discutată, in sedintă sunt profund dezbatute:

➡️”solicitarea privind stabilirea investițiilor necesare,
➡️”stabilirea unei comisii”,
➡️”aprobarea acesteia”,
➡️”analizarea proiectelor cu privire la sustenabilitatea și suportabilitatea acestora”,
➡️”prioritizarea acestora”,
➡️”selectarea etapizată a obiectivelor”,
➡️”preluarea străzilor în administrarea CGMB”,
➡️”aprobarea indicatorilor tehnico economici”,
➡️”achiziția proiectării”,
➡️”elaborarea proiectului de execuție”,
➡️”obținerea avizelor și autorizațiilor aferente”. Și abia apoi asfaltarea.

USR Sector 5 a făcut publică această anomalia la momentul respectiv, printr-o postare pe Facebok (https://www.facebook.com/USRsector5/photos/a.1588734111449580/2174426796213639/?type=3&theater). Dacă nu ne urmăresti inca, poti incepe acum.

La doi ani după preluarea mandatului, Gabriela Firea ar fi trebuit să știe deja care sunt străzile neasfaltate din Capitală și ar fi trebuit să fi parcurs deja mare parte din procedura descrisă mai sus (chiar așa stufoasă și parțial nejustificată cum apare în document). Faptul că nu a făcut asta până acum ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea Primarului Capitalei de a duce la bun sfârșit această promisiune.

Potrivit site-ului hotnews.ro în sectorul 5 sunt 31 de străzi de pământ: Drum Bragadiru, Intr. Caporal Burlacu Ion, Str. Carutei, Intr. Cascioarele, Drum Craitelor, Str. Ing. Elie Radu, Str. Floare de Varf, Intr. Fulgilor, Str. Ghidigeni, Intr. Ghidigeni, Drum Pipirig, Str. Radulescu Musat, Intr. Ruscai, Str. Sanpaul, Str. Tigveni, Intr. Turcanei, Str. Dr. Vitzu Alexandru, Intr. Vladimiri, Intr. Batasani, Drum Chircii, Intr. Cobadin, Str. Consumului, Str. Cooperatiei, Drum Darvari, Str. Floare de Gheata, str. Nandru, Drum Nefliului, Drum Santimbru, Intr. Simleu, Intr. Galbinelor, Drum Glavacioc.

Asfaltarea străzilor, prioritățile unei administrații căreia îi pasă de cetățeni

Strada neasfaltata sector 5 Bucuresti
Stradă neasfaltată, Sector 5, București

USR a susținut mereu că asfaltarea străzilor de pământ din București este o prioritate și a atras în repetate rânduri atenția asupra acestui subiect. De cele mai multe ori, primăria a rămas surdă, dar asta nu ne oprește.

👌Cristina Coroblea, USR Sector 5, și Ana Ciceală, consilier municipal, au fost și au filmat situația de pe aceste străzi (https://tinyurl.com/y9o8na9o).

👌Am arătat că banii alocați Catedralei în 2018, precum și cei care se adaugă în 2019, ar fi fost mai bine folosiți pentru asfaltarea străzilor de pământ (https://tinyurl.com/y9n3xpa5).

👌Ilinca Macarie, USR Sector 1, a spus că străzile de pământ trebuie să fie o prioritate (https://tinyurl.com/ya6xxa4d).

Inițiativa consilierilor USR, Cristina Coroblea și Ana Ciceală, pentru străzile din sectorul 5

Încă din iulie 2018 mm luat la pas fiecare dintre străzile neasfaltate din sectorul 5, am vorbit cu cetățenii, ne-au povestit drama de a nu avea asfalt și trotuar și despre indiferența autorităților. Am strâns semnături pentru a le depune la primăria pentru invocarea nevoii și ilustrarea dorinței locuitorilor.

Am depus la primărie lista străzilor și lista semnăturilor în august 2018. Este vorba despre străzile Ghidigeni, Floare de Varf, Drumul Sanpaul, Drumul Sancraiul, Drumul Craitelor, Strada Carutei, Intrarea Galbenelelor, Intrarea Turcanei, toate din sectorul 5.
În martie 2019 am mers din nou pe strada Ghidigeni pentru a vorbi cu locuitorii.

Stăm cu ochii pe programul asfaltării străzilor din București pentru a urmări evoluția și situația lucrărilor. Până când lucrările vor fi inițiate, vă vom ține la curent cu acțiunele noastre pe teren.

Stai la curent cu informațiile cele mai recente pe pagina noastră de facebook (https://www.facebook.com/pg/USRsector5).