Toaletările incorecte și fără specialiști ne pun în pericol sănătatea

Masacrul copacilor cu pretenție de toaletare

Avertizăm cetățenii asupra unei noi acțiuni de mare rateu a primarului PSD, Daniel Florea: anul acesta, prin compania AES SA (Amenajare Edilitară și Salubrizare SA), a pornit să măcelărească toți arborii din sectorul 5. Aceste toaletări incorecte și fără specialiști ne pun în pericol sănătatea. Atât de grav este măcelul încât probabil în câțiva ani nu vom mai avea copaci deloc în sectorul 5. Vom respira doar noxe, praf și mizerie.

Cetățenii vor fi cei care vor avea de suferit

Măcelul asupra arborilor orchestrat de incompetența primarului PSD le pune copacilor sănătatea în pericol, le distruge arhitectura, îi face vulnerabili la boli și le va grăbi inevitabil moartea. Noi, cetățenii, vom fi cei care vom avea cel mai mult de suferit. Cel mai grav este și faptul că toaletările au fost efectuate abuziv chiar și în parcuri, locuri care în mod normal te duci să te bucuri de umbră și răcoare, chiar și zona Cotroceni protejată prin lege.

Vom plăti incompetența primarului PSD de trei ori:

  1. Pe termen lung, acești copaci căsăpiți se vor îmbolnăvi și vor deveni un pericol pentru cetățeni. Trunchiul lor va slăbi și va putea oricând cădea peste trecători, lovindu-i. Copacii devni vulnerabili la vânt din cauza modificării formei coroanei. De asemenea, din cauza tăierilor fără sens, se modifică inclusiv centrul de greutate al copacului, acesta riscând să-și aplece trunchiul, ba chiar să cadă sub acțiunea proprie-i greutăți.
  2. Un copac mort înseamnă mai puțin oxigen într-un oraș și așa suprapoluat și cu o calitate a aerului foarte proastă. Un copac obişnuit reușește să absoarbă într-un singur an peste 6 kg de CO2 şi produce oxigen suficient pentru o familie de patru persoane. Practic, pentru fiecare al patrulea locuitor al sectorului 5 avem nevoie de un copac. După acțiunea abuzivă a primarului, care se mai și laudă cu ea, vom avea și mai puțini copaci, care săne protejeze de noxe, de praf, de mirosuri și care să ne mângâie cu umbră în zilele toride vară.
  3. Înlocuirea copacilor care inevitabil vor muri cu puieți, precum și îngrijirea lor până vor ajunge la stadiu de masiv se va face cu costuri foarte mari, iar cheltuilile vor fi suportate din bugetul sectorului, adică tot din banii cetățenilor.
Copac tăiat prost, Cotroceni.
Copaci sacrificați, Cotroceni.

Vă asigurăm că acțiunea primarului nu are nimic de-a face cu întreținerea arborilor așa cum este ea descrisă în manualele de arboricultură, silvicultură sau horticultură. O tăiere corectă este aceea când vizual vorbind abia îți dai seama că s-a efectuat si nu afecteaza structura copacului. Or, când vezi doar niște cioturi pe un trunchi e clar că acolo e orice, dar nu tăieri de întreținere. Ce se întâmplă aici este doar o altă manifestare a incompetenței primarului PSD Daniel Florea.

 

 

 

 

În fotografia de mai jos este explicat corect procesul de tăiere:

Exemplu vizual privind cum se efectuează corect toaletarea copacilor
De la stânga la dreapta: înainte de tăiere, tăiere corectă, tăiere incorectă (echivalează cu distrugerea arborelui)

Interpelare depusă, responsabilii să dea socoteală

Ce a ținut de noi, am făcut. Astfel că, prin consilierul local Dragoș Geamăna, am depus cerere la domnului Bogdan Jelea, Președintele „Comisiei nr. 5 Ecologie, protecția mediului, salubrizare, reciclarea deșeurilor” din cadrul Consiliului Local Sector 5 să ne comunice următoarele:

  1. cine sunt persoanele care autorizează tăierile și indică ce anume să taie angajaților care efectuează tăierile, precum și ce pregătire de specialitate dețin acele persoane care autorizează ce anume se taie și ce nu;
  2. ce avize există pentru tăierea copacilor, din partea căror instituții și ce conțin avizele respective;
  3. cât costă operațiunile de tăiere a ramurilor copacilor;
  4. câtă masă lemnoasă a rezultat din toaletările realizate până la acest moment și cum este utilizat lemnul rezultat.

Am primit din partea domnului Bogdan Jelea promisiunea că dl. Director al AES va fi invitat la ședința de consiliul din martie 2019 pentru a răspunde întrebărilor. Lăsați în comentarii întrebările voastre și le vom adresa.

Este important ca primăria să înțeleagă că astfel de acțiuni trebuie făcute sub îndrumarea unui specialist, nu după ureche.

Vrei să fii la curent cu toate știrile din sectorul 5? Urmărește-ne pe Facebook.

Mai jos regăsiți alte câteva fotografii din sector, în urma toaletărilor incorecte.