Zero parcuri intrate în reabilitare: “Vom avea parcuri amenajate în sectorul 5 când se va schimba primarul!”

Toate cele 5 parcuri din administrarea Primariei Sectorului 5, împreună cu alte 29 de spații de joacă, sunt in continuare neamenajate desi procedura de licitatie a fost demarata, conform lui Rareș Hopincă, Director Primăria Sectorului 5, inca din luna iulie a anului trecut (conform procesului verbal al ședinței din 25 iulie 2018, paginile 33-34.).

Parcul-Humulesti
Parcul Humulesti din cartierul Ferentari

Încă o dată, nevoile cetățenilor sunt lăsate pe ultimul loc în lista de priorități a primarului PSD al sectorului 5. Din rea credință și incompetență, primăria le va putea oferi cetățenilor un parc frumos amenajat abia din 2020.

Desi în iulie declarau că în toamnă lui 2018 toate parcurile intră în reamenajare, licitațiile pentru lucrări au fost prima data demarate în ianuarie 2019, apoi anulate, publicate alte licitații, cu termen de depunere a ofertelor mai lung, anume pe 20 martie, și termen de finalizare a lucrărilor de 14 luni. Deci, în 2020 ar putea fi gata lucrările.

Interpelările consilierilor USR, ignorate

De fiecare dată când întrebăm de parcuri ni se răspunde la fel: se face deja sau se va face! Exact așa spuneau în 25 iulie 2018, doar că niciun parc n-a intrat în reamanajare toamna trecută.

Declarații mincinoase, doar ca să închidă subiectul

Mai jos, regăsiți exact promisiunile deșarte ale primăriei, conform procesului verbal al ședinței din 25 iulie 2018, paginile 33-34.

Domnul consilier Geamănă Dragoș: Voiam să vă zic că alături de parcul Romniceanu, pe 22 decembrie anul trecut, am avut chiar aici în ședință niște discuții legate de ce se întâmplă acolo….erau niște cetățeni care credeau că urmează să se construiască un patinoar, nu știu cum ajunseseră ei la concluzia asta, mi s-a explicat aici…. întrebarea mea este ce se întâmplă, pentru că uitați, au trecut 7 luni și lucrările sunt în continuare acolo, nu s-a mai făcut nimic, se degradează, chiar dacă

Domnul viceprimar Țigănuș Marian: Reabilitarea parcurilor este în procedură de licitație, dacă nu mă înșel!

Domnul director Rareș Hopincă: Da, asta voiam să vă comunic. M-am pregătit un pic înainte de ședință… Din păcate, domnul Lupașcu, cel care este responsabil de acest subiect este la APANOVA cu altă activitate urgentă, dar ca să răspund punctual, toate cele 5 parcuri din administrarea Sectorului 5, sunt în procedură de licitație. Să știți că se face o documentație tehnico-economică, se face un caiet de sarcini. În caietul de sarcini…eu am lucrat la procedură, se verifică potrivit controlului ex-ante care nu ar trebui să existe, dar din păcate există la ANAF, există un termen, după care se postează licitația. Noi suntem în interiorul acestei proceduri! Probabil că săptămâna viitoare, toate cele 5 parcuri împreună cu alte 29 de spații de joacă, de spații verzi din sectorul 5, vor fi urcate în SEAP. Ținta noastră este ca în toamnă, când se poate interveni în parcuri datorită stadiilor de vegetație, pentru că știți că sunt anumite perioade ale anului în care se poate interveni. Repet, ținta noastră este ca în toamnă să înceapă lucrările în toate cele 5 parcuri, plus locurile de… spațiile verzi și locurile de joacă din administrarea Sectorului 5.”
Puteți citi procesul verbal integral pe site-ul Primăriei Sectorului 5.

Rezultatul? Zero parcuri intrate în reabilitare!

Parcul-Aleea-Livezilor-Cartier-Ferentari-Bucuresti
Parcul Aleea Livezilor din cartierul Ferentari din Bucuresti

Ați văzut vreun parc intrat în reamenajare toamna aceasta? Ați văzut vreun copăcel sau răzoare de flori plantate pe spațiile verzi? Nu. Dar probabil ați aflat din ziarul de propagandă al PSD că USR, cu 5 consilieri din 27 în Consiliul Local, îi blochează primarului proiectele. El, sărăcuțul, are vrea să facă treabă, dar nu-l lasă opoziția.

Primele licitații au început în ianuarie, dar au fost anulate. Abia în februarie au demarat alte licitații.

Nici procedurile de atribuire nu au demarat până în 4 ianuarie 2019, deci jumătate de an mai târziu de la declarațiile deșarte din timpul ședinței de Consiliu Local. Și chiar și acelea au fost ANULATE, pentru că, din cauza incompetenței sau a relei credințe, firma AES S.A. responsabilă cu îngrijirea spațiilor verzi din sectorul 5, a inclus în proceduri noi aceleași parcuri, fabricându-și astfel, artificial, motiv să le anuleze pe primele.

Potrivit sicap, motivul anulării licitației este: Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului, In conformitate cu prevederile art. 211, lit.b din Legea nr. 98/2016, actualizata, autoritatea contractanta a decis anularea procedurii, achizitia publica neamaifiind oportuna avand in vedere publicarea anuntului de participare nr. CN 1008953 și CN 1008952. Termenul de depunere a ofertelor pentru licitațiile noi este 20 martie 2019, iar termenul de execuție este de 14 luni! Consilierii USR Sector 5 reclamă că primarul PSD Daniel Florea nu ia măsuri ferme pentru reamenajarea spațiilor verzi și a parcurilor aflate în administrarea sa.

Ca să fie și mai clar, șirul licitațiilor este pus în comparație în tabelul din comunicatul de presă.

Întrebarea rămâne: când vom avea parcuri frumos amenajate în sectorul 5?

Toate parcurile din sector sunt prăfuite, gardurile sunt demolate și pe alocuri prăbușite, terenurile de fotbal au fost betonate devenind impracticabile, nu există iluminat public, nu există toalete sau, acolo unde există, sunt închise cu lacătul, cablurile de electricitate stau întinse pe jos, neizolate fiind oricând
Îi cerem primarului PSD Florea să le explice cetățenilor DE CE au fost anulate proceduri perfect valabile pentru 24 de parcuri și spații verzi cu 3 zile înainte de depunerea ofertelor? De ce a ales să le includă în noi proceduri, deși era mult mai simplu ca spațiile verzi suplimentare să fie tratate separat?

Să mai amintim și faptul că cerințele minime de calificare pentru firmele executante (cifră de afaceri, experiență similară) sunt atât de stricte și de neatins pentru foarte multe societăți competente și de bună credință din România, încât ne întrebăm la ce firme vor ajunge și aceste lucrări? Se repetă istoria cu Star Pro Center Intl și anveloparea blocurilor?

Reamintim că în 2018 am făcut prin consilierii USR Sector 5 numeroase interpelări în Consiliu Local privind situația parcurilor, am fost pe teren să vorbim cu locuitorii din jurul parcurilor Humulești, Sebastian, Romniceanu, Pecineaga, Ferentari, prin consilierul Cristina Coroblea și membrii filialei am strâns semnături pentru a salva parcul Pecineaga de la betonare, Cristina Prună, deputat, a trimis primăriei cereri să afle planurile acesteia privind spațiile verzi, ba chiar a cerut audiență la primar.

Lipsa de reactie – revoltatoare

Nepăsarea este atât de înrădăcinată în rândul celor care iau decizii în administrația sectorului 5 încât nici eforturile USR Sector 5, nici rugămințile cetățenilor nu l-au trezit pe primar din amorțeală. Lipsa lui de reacție este revoltătoare nu doar în privința spațiilor, ci la toate nivelurile.” declară Dragoș Geamăna, Președintele Filialei USR Sector 5.

Îi reamintim domnului primar, a cărui singură pregătire pare să fie organizarea de petreceri inutile pe bani publici, că locuitorii sectorului 5 își doresc parcuri în care să se bucure de aer curat și de liniște. Or, maidanele actuale sunt orice, dar nu zone verzi în care să te relaxezi.

Îi reamintim că mai are 2 ani să fie primar, nu un ocupant pasiv al acestei funcții.