USR Sector 5 propune înființarea de puncte de colectare selectivă în școli și grădinițe

România produce în medie 300 de kilograme pe an sau 0,89 de kg de gunoi pe cap de locuitor zilnic. 83% din deșeuri ajung la gropile de gunoi, pe câmpuri sau în apele reziduale și canalizări sau în râuri, alterând grav biodiversitatea marină, amenințată în prezent de milioanele de tone de plastic din mări și oceane.

Românii reciclează doar 5% din totalul deșeurilor colectate în timp ce germanii reciclează 95% din totalul de deșeu reciclabil. Avem cea mai slabă rată de reciclare din Uniunea Europeană iar consecințele vor fi pe multiple planuri. Una dintre ele însă ne va afecta pe toți deopotrivă în mai puțin de UN AN, adică din 2020. Dacă nu vom crește rata de reciclare a deșeului va trebui să plătim 73 de milioane de euro amenzi anual către UE. Pentru a evita aceste penalizări va trebui să reducem cu cel puțin 50% procentul de gunoi pe care îl aruncăm la groapă.

Va trebui să învățăm să colectăm gunoiul selectiv, apoi să-l reciclăm și asta într-un timp record. Vom putea rezolva această problemă în timp util? De mai bine de opt ani a fost adoptată legea privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice. Însă nu toate instituțiile au adoptat această măsură de colectare selectivă, iar cele cu cel mai mare impact asupra tinerei generații, instituțiile de învățământ, nici nu prevăd astfel de dotări din cauza alocărilor bugetare insuficiente.

Soluțiile USR la colectarea selectivă a deșeului
Acestă problemă necesită o soluționare grabnică. Amintim că în octombrie 2018 deputata USR Cristina Iurișniți a depus o inițiativa legislativă în care a solicitat modificarea legii privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice prin introducerea obligativității dotării de către primării a tuturor unităților de învățământ cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, pentru colectarea selectivă a deșeurilor produse în școli.

În completarea efortului deputatei USR, un grup de consilieri locali din cadrul Consiliului Local sector 5 București din partea grupului USR au venit cu o altă inițiativă menită să stimuleze colectarea selectivă a deșeului reciclabil din școli. Bucureștiul produce 2,000 de tone de deșeuri amestecate pe zi. Dintre acestea circa 20 la sută pot fi valorificate prin reciclare.

Grupul de consilieri locali din partea USR au depus la sfârșitul anului trecut (2018) un proiect de hotărâre privind colectarea selectiva a deșeurilor și dotarea tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 5 al Municipiului București cu recipiente destinate colectării selective.

Avantajele colectării selective a deșeului reciclabil
În primul rând, care ar fi avantajele dotării tuturor instituțiilor de invățământ cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeului reciclabil? Colectarea selectivă a deșeului reciclabil are importante beneficii pentru economie și protecția mediului:
• reduce consumul de energie,
• diminuează poluarea,
• protejează resursele naturale,
Și nu în ultimul rând, colectarea selectivă ar duce la scăderea cantității de gunoi aruncat la groapa de gunoi, aceasta fiind ținta pe care ne-am asumat-o până în anul 2020.

Cum ar putea funcționa colectarea selectivă în școli și grădinițe
În al doilea rând, școlile și grădinițele își pot suplimenta bugetele prin predarea deșeului colectat selectiv marilor operatori, iar copiii pot fi implicați și chiar stimulați financiar să contribuie la colectarea deșeului reciclabil de acasă.

Iată cum poate fi organizată colectarea selectivă în școli și grădinițe. Este important ca acestea să fie dotate cu recipiente colorate și inscripționate corespunzător. Recipientele ar putea avea următorul cod de culori:
• albastru pentru hârtie şi carton,
• galben pentru metal şi plastic,
• alb/verde pentru sticlă albă/colorată

În curtea școlilor/grădinițelor trebuie să fie organizate puncte de colectare selectivă unde să fie aduse toate recipientele cu deșeul colectat în sălile de clasă. Sumele încasate din valorificarea deșeurilor vor constitui venituri la bugetul unității de învățământ.

Pentru ca întreg sistemul de colectare să funcționeze, unitățile de învățământ vor trebui să încheie contracte de predare a deșeurilor colectate selectiv cu operatorii economici autorizați. Unii dintre aceștia oferă chiar transport gratuit al deșeurilor de la punctele de colectare.

Pușculițele copiilor, în avantaj
În plus, elevii vor putea fi recompensați pentru deșeurile reciclate acasă și livrate la punctul de colectare din curtea școlii. Adică ei ar putea câștiga bani pentru colectarea de maculatură, plastic, sticlă sau doze de aluminiu.

Prețul de achiziție la punctele de colectare ale marilor operatori este de:
• 25 de bani pentru 1 kg de maculatură,
• 50-80 de bani pentru 1 kg de plastic,
• 50 de bani pentru 1 kg de sticlă,
• 3 bani pentru o cutie/doză de aluminiu.

Studiul de caz de succes
Colectarea selectivă a fost implemementată cu succes în unele școli din Oradea. Clasele au fost dotate cu un al doilea coș galben pentru hârtie și plastic. Acolo unde această măsură a fost pusă în aplicare cantitatea de gunoi menajer s-a înjumătățit! Este surprinzător acest detaliu având în vedere că ținta pe care trebuie s-o atingem este exact acest prag de reducere cu 50% a deșeurilor nereciclate până în 2020.

Cum te poți implica
Propunerea de hotărâre de consiliu local a fost înregistrată ca proiect de hotărâre dar până în prezent nu acesta nu a fost pus de către primarul sectorului pe Ordinea Zilei.

Pentru ca astfel de proiecte de hotărâri să fie votate am avea nevoie de o reprezentativitate mai mare în forurile locale decizionale. Ne puteți ajuta să câștigăm cvorumul necesar prin prezența la vot la alegerile din 2020.

Ce poți face însă astăzi pentru a reduce cantitatea de gunoi nereciclat? Urmărește-ne postările pentru seria de articole și postări despre colectarea selectivă. Informează-te, fii activ, ia atitudine, reciclează!

Autor Oxana Ghenciu, membru USR Sector 5.