700.000 de euro pe Zilele sectorului

În Sectorul 5 al Capitalei, Primăria condusă de Daniel Florea a cheltuit 700.000 de euro pe Zilele sectorului, pentru concerte, parada elevilor și fasole cu cârnați, dar nu este deloc preocupată de siguranța elevilor ce învață în clădiri vechi fără autorizații ISU și nici de siguranța cetățenilor în general.

În Sectorul 5 ard blocuri construite fără autorizații, iar școlile sunt sunt un mare pericol pentru elevi. Există 57 de unități de învățământ preuniversitar de stat, care-și desfășoară activitatea în 98 de clădiri, din care 95 ar trebui să dețină avize ISU. Câte au aceste avize până acum? Un număr “fabulos” de 4 clădiri! – conform datelor transmise de Ministerul Educației, ca răspuns la interpelarea mea.

Acest sector a fost marcat de mai multe incidente, care ar fi trebuit să alerteze autoritățile în vederea urgentării obținerii avizelor. Școala 124 din Rahova a ars într-o noapte din luna mai 2018, iar Școala 141 a fost demolată, ca urmare a prăbușirii tavanului. Recent un bloc a ars din temelii lăsând 54 de familii fără locuință.

Interpelările pe care le-am adresat încă de anul trecut împreună cu colegul Dragoș Geamănă, consilier local USR Sector 5, pe aceasta tema către Primărie au fost complet ignorate, dovadă că nu s-a făcut nimic. Mai mult, primarul Sectorului 5 și majoritatea PSD au tăiat jumătate din banii pentru școli. În loc să se ocupe de lucrurile cu adevărat importante, au finanțat concerte inutile și gazon pe liniile de tramvai.

Neglijența crasă a autorităților face posibil ca astfel de construcții (fără autorizații și avize) să pună în pericol viața oamenilor și să-i lase fără agoniseala de-o viață.

Oare cand se vor trezi autoritățile din Sectorul 5, din tot Bucureștiul și din întreaga țară? Situația este gravă peste tot, atât în ceea ce privește securitatea la incendiu, cât și în ceea ce privește riscul la cutremur.

În București sunt 420 de unități școlare, din care 277 au nevoie de aviz ISU. Doar 22 îndeplinesc această cerință!

În România sunt peste 6.000 de școli în care activează în jur de 3 milioane de elevi. Din păcate, nu există nici măcar o situație centralizată a școlilor cu risc seismic sau a celor care nu au autorizații de securitate la incendiu.