Cetățenii implicați din Comunitatea InCotroceni au reușit să blocheze construirea ilegală a patinoarului în Parcul Romniceanu

Anul Nou aduce o veste bună. Cetățenii implicați din Comunitatea InCotroceni au reușit să blocheze cel puțin deocamdată construirea ilegală a patinoarului în Parcul Romniceanu. Mai mult, nici în restul parcurilor din Sectorul 5 nu vor mai fi amenajate patinoare.

Primarul Sectorului 5, domnul Daniel Florea, nu a răspuns însă la adresa formulată de deputatul USR Matei Dobrovie și consilierul local Dragoș Geamăna privind lucrările de reamenajare ce urmează să fie realizate în Parcul Romniceanu și studiul de fezabilitate. Încă așteptăm clarificări.

Fără nici o autorizaţie afişată conform legii, fără consultarea obligatorie a cetăţenilor şi fără acordul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 5 începuse lucrările de construcție a unui patinoar în parcul Romniceanu, arie protejată. Colegii noștrii, Dragos Geamăna – consilier local Sector 5 și Deputat de București, Matei Adrian Dobrovie, au cerut, în scris, următoarele explicații, Primarului Daniel Florea.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR
BIROU PARLAMENTAR- DEPUTAT MATEI ADRIAN DOBROVIE
CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ NR. 42 BUCUREȘTI

București, 27 decembrie 2017
Către Primăria Sectorului 5 București
D-lui Primar, DANIEL FLOREA

Stimate Domnule Florea,
În calitate de deputat de București, mi-au fost sesizate de către cetățenii sectorului 5 o serie de nereguli cu privire la lucrările efectuate în ultima perioadă în Parcul Romniceanu din cartierul Cotroceni, Zona protejată nr. 45 “Parcelarea Cotroceni”.
În lipsa afișării unui panou de identificare a investiției și ținând cont de Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5 nr. 41/10.04.2017 privind utilizarea excedentului bugetar aferent anului 2017 pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare, prin care s-a alocat suma de 5.825.860 lei pentru construirea unui patinoar în acest parc, locuitorii din zonă se tem de faptul că lucrările întreprinse în fostul loc de joacă pentru copii se realizează tocmai în acest scop.
Cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că nu a fost realizată o consultare publică referitoare la o schimbare de destinație a acestui spațiu verde. Deși amenajările ce urmează a fi făcute pot afecta în mod grav caracterul de zonă rezidențială a str. Dr. Grigore Romniceanu și a străzilor adiacente, nu a fost obținut acordul vecinilor, exprimat în formă autentică, conform prevederilor pct. 2.5.6 din Anexa 1 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și art. 27 din Norma metodologică la Legea nr. 50/1991.
Pe lângă neregulile deja amintite, nu există o autorizație de construcție sau un aviz dat de Ministerul Culturii, conform dispozițiilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Din răspunsurile (mai mult sau mai puțin oficiale) pe care dumneavoastră le-ați oferit la plângerile primite, ar rezulta faptul că lucrările efectuate au un caracter provizoriu, sunt legate de desființarea elementelor de joacă și a pieselor de mobilier urban deteriorate, care puteau pune în pericol siguranța persoanelor care le utilizează, neavând astfel vreo legătură cu viitoarele lucrări de reabilitare ale Parcului Romniceanu, care ar urma să fie demarate în primăvară și pentru care susțineți că veți obține toate autorizațiile legale. Tot dumneavoastră ați afirmat că: “Daca vom face acolo ceva în această iarnă, va avea caracter temporar.”
Având în vedere aspectele semnalate, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Dacă actualele lucrări nu preced realizarea patinoarului pentru care au fost alocate fonduri (imense, de altfel), atunci când preconizați că ar urma să fie demarată construcția patinoarului și în ce zonă a parcului ar urma să fie amplasat?
2. În ce stadiu se află obținerea avizelor și a autorizațiilor necesare pentru construcția patinoarului? Intenționați să organizați o consultare publică cu cetățenii din zona Cotroceni pe acest subiect?
3. Patinoarul va funcționa pe tot parcursul anului sau doar în timpul iernii?
4. Dată fiind declarația dumneavoastră citată anterior, ce lucrări cu caracter temporar intenționați să realizați în această iarnă în parc?
5. Până la momentul începerii lucrărilor de reamenajare a parcului Romniceanu, ce se va întâmpla cu zona în care s-a intervenit deja? Va rămâne la stadiul actual până în primăvară?
6. Considerați suficientă modalitatea în care Direcția Generală de Poliție Locală Sector 5 a semnalizat lucrările efectuate, pentru a preveni eventuale accidente? Vorbim despre o împrejmuire cu niște simple benzi a unui spațiu frecventat de mulți copii, în perioada de iarnă.
7. Dacă intervențiile de la locul de joacă au avut ca scop eliminarea pericolului privind viața cetățenilor, luați în calcul efectuarea unor lucrări asemănătoare și în zona fântânii arteziene? Dacă da, ați stabilit și un calendar în acest sens?
8. În ce stadiu se află studiul de fezabilitate privind reamenajarea parcului?

Cu mulțumiri anticipate pentru atenție și în așteptarea răspunsului dumneavoastră,
Deputat MATEI ADRIAN DOBROVIE
Cabinet parlamentar: Str. Thoma Ionescu, nr. 17, parter, sector 5, București
e-mail: [email protected] / [email protected]